Изложба живопис на Светлин Стоев – „Българската каракачанка” 05–21.03.2014, в музей-галерия „Класика” – София, ул. „Юрий Венелин” 32

"...Ако се преправи гербът на Стара Загора, в него задължително трябва да присъства образът на свободата, скрит зад името Светлин Стоев. Личността си, старозагорският художник изградил сам в борба със собственото си семейство, като разбил представите за успял и неуспял човек. Насочил стремежа си към абсолютната свобода и я намерил в рисуването, в отглеждането на кучета, в гората, в конната езда, в безкрайните купони и привидната безотговорност в очите на хората.
Картините му са в стил ХИПЕРРЕАЛИЗЪМ в СЮРРЕАЛЕН аспект. Смята, че всяка следваща трябва да е с различна идея. Водещо в тях е страданието - най-голямата сила на изкуството. Творчеството му е продиктувано от голямата любов към кучетата.
Самородният талант на Светлин впечатлява с искреността и отказа от академичност. Той отказва да бъде там, защото смята, че не бива да минеш през дебелите книги, за да можеш да рисуваш добре. "Личността трябва да пробива в изкуството. Новото в изкуството си ти" – казва Светлин…"
(Виктор Пенков. Светлин Стоев - новият варварин)

Светлин Стоев е регистрирал в Европа, с помощта на приятели, породата кучета „българска каракачанка” като самостоятелна, българска порода куче-пазач с изключителни качества и интелигентност. Изгражда и поддържа приют за болни каракачанки, които сам издирва по планини, села и чукари в България, лекува ги, храни ги, грижи се за тях и работи по размножаването им в отделен, изграден пак от него развъдник.
Целият живот и творчеството на Светлин са отдадени на тази идея – да опази и възстанови породата „Българска каракачанка”. Средствата от всяка продадена картина, художникът влага в приюта и развъдника.
Нека му помогнем, приятели!

Откриване на изложбата - 05.03.2014, от 18.30 часа, с участието на Елена Димитрова, автор на два филма за Светлин Стоев.

Заповядайте!