Биография

Хосе Чавес Морадо

Горепосоченият Мексикански художник е роден на 4 –ти януари 1909 г. в Силао , близо до град Гуанайоато ,където е рожденното място и на Диего Ривера.Последният е бил добре познат и зачитан от културната публика художник и скулптор – станал известен преди всичко със своите стенописи , сътворени през първата половина на ХХ век и то главно в своята родина – Мексико.

През 1925 г. младият Морадо взема влака за Щатите, където се надява да си намери работа. Захваща се с временна работа в Канада и по-късно пропътува целия път до Аляска. По време на престоя си в Лос Анджелис започва обучението си в Чойнардското училище за изкуства. Там се среща с Хосе Клементе Ороско в Помона колидж. През 1931 той получава безвъзмездна помощ от правителството на Гуанайоато за да учи в Националното училище за пластични изкуства под ръководството на Франсиско Диас де Леон, Булмаро Гузман и Емилио Рамиеро. През 1935 той се жени за немска емигрантка, живееща в Мексико под името Олга Коста. През 1937 той се присъединява към комунистическата партия ,а една година по-късно става студент във Висшето народно училище по графика заедно с Долорес Алварес Браво, Карлос Алварадо Ланг, Исидоро Окампо и Мария Изгуердо – всички те ,проявили се като ярки артистични личностти в бъдеще.

Първата му самостоятелна изложба се провежда през 1944 г. в Галерия " Де арте Мехикано” През 1949 г. той пътува до Европа за да учи техниката на мозайката , а година по-късно се се връща в Мексико за да сътвори неколцина от най-красивите стенописни мозайка в страната. Неговите най-известни произведения могат да се видят в Автономния национален уневерситет на Мексико, на Куецалкуатл ; стенописи в „Медицинският център на ХХІ век , в двора на националния музей по история и антропология и в неговия личен любим дом ,който споделя със също така талантливата художничка Олга Коста. Изключителна популярност придобиват и стенописите му в „Алхондига де Грандитас в град Гуанайоато.

Започва да работи и скулптура през 1960 г. , като създава няколко монументални творби от бронз. Удостоен е с Националната премия за изкуство през 1974 г. , а през 1985 г. с почетна диплома от УНАМ ( Университетът за национално изкуство на Мексико ).

Умира на 2 декември 2002 г. , след тежка сърдечна криза.

Хосе Чавес де Морадо е известен по целия свят със своето богато изкуство ;оставил е част от творческото си наследство и в България,която посещава в рамките на всеизвестното гостуване на мексиканските художници в нашата страна през 60-те години на ХХ век..