Биография

Борислав Вачев

Художникът Борислав Вачев е роден на 14 март 1914 г. в с. Стамболово, Великотърновско в учителско семейство. Завършва гимназия във Велико Търново.

През 1945 г. е приет в Художествената академия, специалност живопис в курса на проф. Дечко Узунов. Дипломира се през 1950 г., след което се установява в гр. Русе.

Започва да преподава рисуване в Полувисшия институт за детски учителки в гр. Русе. Под негово ръководство са възпитани стотици млади педагози. Участва в колективни изложби на русенски художници, както и в множество общи художествени изложби. Участвал е в биеналета на балканските художници в Букурещ.

Пише множество есета, разкази и стихове, посветени на селския бит и природа, които са публикувани в русенски периодични издания. Има издадена стихосбирка с любовна лирика.

Умира в гр. Русе през 1974 г.

Настоящата изложба е посветена на 95-годишнината от рождението на художника.

„Борислав Вачев е едно от забравените имена в българското изобразително изкуство. Той ни изненадва с тематичното и жанрово разнообразие на своето творчество, с богатия си пластичен език и поетично чувство. В картините му се усеща атмосферата на неговото време, те ни пренасят в един забравен, носталгичен свят – скромният свят на истинските стойности в живота и изкуството...”

Яна Орлинова
изкуствовед